Πώς θα ενισχύσετε το παιχνίδι στη φύση

 

Πολλές φορές συγκρίνουμε τα σημερινά παιδιά με τα παιδιά που κάποτε ήμασταν και συχνά θα ακούσουμε να λέγεται ” Τα παιδιά σήμερα δεν παίζουν αρκετά έξω” ή “Τα σημερινά παιδιά είναι κολλημένα σε μια οθόνη όλη την ημέρα”. Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές μπορεί και εμείς οι ίδιοι να αποθαρρύνουμε τα παιδιά μας από το να παίζουν έξω στη φύση με αυτά που τους λέμε. Αλλάζοντας λίγο τα λόγια μας, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που τα παιδιά μας βλέπουν το παιχνίδι στη φύση.

1. Μη λέτε “Πρόσεχε!” όλη την ώρα. Αυτό αποτρέπει τα παιδιά όχι μόνο από το να κάνουν κάτι ενδεχομένως επικύνδυνο αλλά και από το να επαναλάβουν δραστηριότητες γενικά που ξέρουν ότι θα οδηγήσουν στον εκνευρισμό ή την ανησυχία των γονιών τους. Αντ’ αυτού προτρέψτε τα να παρατηρήσουν το περιβάλλον τους και βοηθήστε τα να εκτιμήσουν τον κίνδυνο. Εκφράσεις όπως “Παρατήρησε πως αυτό κλαδί είναι πολύ λεπτό. Βλέπεις πως λυγίζει όταν κάθεται επάνω του το σπουργιτάκι; Τι λες να συμβεί αν ανέβεις εσύ που είσαι πιο μεγάλη από το σπουργιτάκι;”

 

2. Τις ημέρες με βροχή, αποφύγετε να σχολιάσετε αρνητικά το καιρικό αυτό φαινόμενο. Εκφράσεις όπως “Πφφ, πάλι βρέχει! Πάλι χάλια είναι ο καιρός και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα” δημιουργούν μια αρνητική εικόνα για τη βροχή. Αν όμως πείτε “Κοίτα! Βρέχει! Θα ποτιστούν τα δέντρα μας και τα λουλούδια μας! Τι καλά! Τι λες να βάλουμε γαλότσες και αδιάβροχα και να πάμε να παίξουμε έξω;” οι βροχερές μέρες γίνονται αυτομάτως κάτι όμορφο, φυσικό και καλοδεχούμενο για τα παιδιά.

 

3. Κι αν δείτε τα παιδιά σας λερωμένα με λάσπες, χώματα, άμμους….Αντί να τους φωνάξετε και να τους πείτε “Κοίτα πως έγινες! Χάλια τα έκανες τα ρούχα σου!” δοκιμάστε να τους πείτε “Φαίνεται πως πέρασες όμορφα σήμερα”. Θυμηθείτε άλλωστε τα οφέλη του ανέμελου παιχνιδιού για το παιδί σας (αναπτυξιακά, συναισθηματικά, νοητικά, κοινωνικά)!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *